Pintakäsittelytöiden opiskelua asiakasprojektissa

Kivihaan rappuremontti on saatu päätökseen.

Koulun ulkopuoliset työkohteet ovat aina olleet osa Helsingin Maalariammattikoulun opintoja. Alan yrityksissä toteutettavien työssäoppimisjaksojen lisäksi HMAK on lähes joka syksy aloittanut suuremman maalausurakan, joka on toteutettu opiskelijoiden voimin.

Marraskuussa 2016 saimme päätökseen rappuremontin Helsingin Kivihaassa. Kivihakalainen taloyhtiö on ollut remontin tilaajana kolmena peräkkäisenä syksynä. Yhteistyö As Oy Kivihaantie 11:n kanssa alkoi keväällä 2014, kun taloyhtiö ja Helsingin Maalariammattikoulu tekivät urakkasopimuksen vuonna 1977 rakennetun kerrostalon rappuremontista. Kivihaan rappuremontit ovat tyypillisiä Helsingin Maalariammattikoulun opiskelijatöitä. Ne tarjoavat monipuolisen ja aidon työelämän tuntuisen oppimisympäristön.

Työt kohteessa aloitettiin elokuussa 2014. Ensimmäisessä vaiheessa urakoitiin kahden porrashuoneen kunnostus- ja maalaustyöt. Työmaalla riitti vilskettä, kun parhaimmillaan töitä oli tekemässä 20-30 toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa. Ensimmäinen urakka valmistui suunnitellusti aikataulussa joulukuussa 2014.

Yhteistyö taloyhtiön, asukkaiden ja koulun välillä sujui hienosti. Opiskelijat saivat urakasta hyvää palautetta ja urakan kaikki osapuolet olivat työhön tyytyväisiä.

Ensimmäisen syksyn hyvät kokemukset antoivat hyvän pohjan jatkaa remonttiurakoita. Kahtena seuraavana syksynä HMAK:n opiskelijat maalasivat taloyhtiön kaikkien kolmen kerrostalon porrashuoneet ja kellaritilat. Syksyllä 2016 viimeisen rapun remontoinnin yhteydessä tehtiin myös piha-alueiden huoltomaalaukset. Ulkotyöt sisälsivät metallikaiteiden, mattotelineiden, jätekatosten ja autotalliovien maalaustyöt.

Urakoissa opiskelijat ovat maalanneet monenlaisia pintoja: porrashuoneiden kattoja ja seiniä, metallisia porraskaiteita, huoneistojen lakattuja ovia, väliovia ja kellaritilojen betonilattioita. Pinnoille tehtiin myös kaikki tarvittavat pohjatyöt pesuineen, tasoituksineen, paikkauksineen ja pinnanvahvistuksineen. Kohteen värisuunnitelmat toteutettiin yhteistyössä Tikkurila Oyj:n kanssa.

Remontin loppukatselmuksessa marraskuussa 2016 tehdyt työt käytiin läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Joulukuussa juodaan vielä kahvit asiakkaan, urakkaan osallistuneiden opiskelijoiden ja työtä ohjanneiden opettajien kanssa.

Onnistunutta työtä onkin syytä juhlistaa!

Teksti: Petri Jutila, ammattiopettaja